Steden en Gemeenten van Nederland > burgerlijke-stand > Een huwelijk in het buitenland geldig laten verklaren in Nederland

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

Hoe een in het buitenland gesloten huwelijk registreren en geldig verklaren?

Er zijn veel redenen om te overwegen in het buitenland te trouwen. Voor koppels die de traditionele trouwwereld willen ontvluchten, kan trouwen in een ander land een droom zijn die uitkomt. Trouwen in het buitenland wordt in Nederland steeds populairder, omdat het een unieke en gedenkwaardige ervaring is voor zowel het bruidspaar als hun gasten.

Een huwelijk in het buitenland geldig laten verklaren in Nederland

Trouwen in het buitenland biedt koppels ook de mogelijkheid om hun huwelijk te combineren met een fantastische vakantie. Wat is er mooier dan trouwen op een prachtige, exotische locatie en vervolgens op huwelijksreis in dezelfde prachtige omgeving?

Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je in het buitenland gaat trouwen. Zorg ervoor dat je onderzoek doet naar de wettelijke vereisten om te trouwen in het land van keuze, want die kunnen aanzienlijk verschillen. Ook moet er worden overwegen of je een burgerlijke of religieuze ceremonie wilt, en of er op een openbare of particuliere locatie getrouwd wordt. Lees verder voor meer informatie over hoe dit proces zo soepel mogelijk kan verlopen.

Is een buitenlands huwelijk geldig in Nederland?

In de meeste gevallen wordt een buitenlands huwelijk na kennisgeving bij de gemeente gewoon erkend in Nederland. Er moet echter wel aan enkele voorwaarden worden voldaan: Het buitenlandse huwelijk moet een burgerlijk huwelijk zijn. Een huwelijk voor de kerk of een ander soort huwelijk is dus geen geldig huwelijk en kan niet worden ingeschreven bij de Nederlandse staat.

Als je in het buitenland trouwt, moeten er mogelijk enkele extra stappen worden ondernomen om ervoor te zorgen dat het huwelijk in Nederland wettelijk wordt erkend. In de meeste gevallen wordt het huwelijk, nadat het bij de Nederlandse autoriteiten is aangemeld, erkend. Elk buitenlands land heeft andere regels over het trouwen in het buitenland en de benodigde documenten. Op deze website kan er op elk land worden gezocht en staan de benodigde documenten aangegeven.

Welke voorwaarden zijn er nodig om een buitenlands huwelijk geldig te laten in Nederland?

Wanneer in het buitenland wordt getrouwd, moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan om het huwelijk in Nederland als geldig te kunnen beschouwen. Zo moeten beide partijen meerderjarig zijn en over de vereiste documenten beschikken. Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, wordt het huwelijk niet erkend door de Nederlandse overheid.

Voorwaarden voor een huwelijk binnen de Europese Unie:

Voorwaarden voor een huwelijk buiten de Europese Unie:

  • • Geldig huwelijksakte verplicht in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Mocht uw huwelijksakte niet in een van deze talen zijn dan moet het document worden vertaald door een beëdigd vertaler in Nederland.
  • • De huwelijksakte moet gelegaliseerd zijn en zijn voorzien van een apostillestempel.

Wanneer u niet aan bepaalde eisen voldoet zal er worden gevraagd door uw gemeente of u niet bent getrouwd voor een verblijfsvergunning. De gemeente wil hier schriftelijk in de verklaring inschrijving huwelijk een verklaring van hebben. Deze vraag wordt gesteld wanneer:

  • • u niet Nederlands bent.
  • • u niet in een land uit de Europese Unie geboren bent.
  • • u geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd heeft.

Een verklaring van ongehuwde staat of volmacht om te trouwen

In sommige landen moet u bewijzen dat u niet getrouwd bent. Hiervoor moet u een 'ongehuwde verklaring' overleggen. In sommige landen, zoals Nederland, is een verklaring van burgerlijke staat vereist. Het is niet hetzelfde als een verklaring van ongehuwde staat, waarin staat dat u en uw partner met elkaar mogen trouwen. In deze verklaring van bekwaamheid staat dat u met elkaar kunt trouwen en gaat u akkoord met bepaalde regels om het huwelijk in stand te houden.

Een verklaring van ongehuwde staat of volmacht om te trouwen

Een buitenlands huwelijk registeren in Nederland

Als er getrouwd is in een ander land dan Nederland, moet het huwelijk worden geregistreerd om in Nederland als geldig te worden beschouwd. Dit proces staat bekend als "legalisatie" en kan worden gedaan bij de gemeente waarvan het trouwpaar woonachtig is. Dit kan niet online worden gedaan en moet echt fysiek gebeuren bij een ambtenaar in het gemeentehuis. Na het inschrijven bij de gemeente is het huwelijk meteen geregistreerd. De kosten voor de inschrijven zijn altijd gratis.

Wat heeft u nodig?

  • • Uw paspoort of identiteitskaart
  • • Het paspoort of de identiteitskaart van de partner
  • • Een gewaarmerkte kopie van de huwelijksakte (verkrijgbaar in het land waar de trouwerij heeft plaatsgevonden)
  • • Een Nederlandse vertaling van uw huwelijksakte (dit kan door een beëdigd vertaler)
  • • Twee pasfoto's van beide echtgenoten

Zodra alle vereiste documenten aanwezig zijn, kan er een afspraak worden gemaakt met de gemeente om het buitenlandse huwelijk te laten registreren. Het registratieproces is doorgaans snel en eenvoudig.

Nadat het buitenlandse huwelijk is geregistreerd kan er een gezamenlijke Nederlandse verblijfsvergunning aan gevraagd worden (als een van de twee partner geen Nederlander is). Ook kan er van achternaam worden veranderd in die van de partner als dat wordt gewenst.

Als u naar een ander land bent verhuisd en gaat trouwen of een partnerschap aangaat, kan de burgerlijke stand van uw laatste woonplaats u om een van deze verklaringen vragen. U kunt beide verklaringen aanvragen via hun website.

Als u Nederlander bent en buiten Nederland wilt trouwen, kunt u een kopie van uw burgerlijke staat krijgen uit de Basisregistratie Personen (BRP) van een RNI-gemeente.

Conclusie

Als je overweegt om in het buitenland te trouwen, of je huwelijk in Nederland wilt registreren dan hopen we genoeg informatie te hebben gegeven. We hebben geprobeerd een uitgebreid overzicht te geven van alle stappen die komen kijken bij het registreren van een buitenlands huwelijk in Nederland. Voor meer informatie kun je altijd de website van de rijksoverheid bezoeken.