Steden en Gemeenten van Nederland > Reizen > Een Nederlands Paspoort Aanvragen

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

EEN NEDERLANDS PASPOORT AANVRAGEN, HOE DOE JE DAT?

Een paspoort is een officieel document waarmee jij je als burger van een bepaald land kan identificeren. Naast een pasfoto staan de volgende dingen in een paspoort; voor- en achternaam, geboortedatum, geboorteplaats, geslacht, lengte, handtekening, burgerservicenummer, nationaliteit en twee vingerafdrukken.

Een Nederlands Paspoort Aanvragen

Identificeren doe je dus met een paspoort, maar ook voor internationaal reizen heb je een paspoort nodig. In het paspoort verzoekt de Nederlandse regering van de autoriteiten van andere landen om jou toe te laten. Visa worden vaak in het paspoort genoteerd door middel van een stempel. Op deze manier kan een land zien wanneer je een land binnen bent gekomen en ook controle uitoefenen op wie het land binnenkomt.

HOE VRAAG JE EEN PASPOORT AAN?

Wanneer je in Nederland woont kan je een paspoort aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Als je nog geen 18 jaar bent zal je toestemming van een van je ouders of voogd nodig hebben. Een paspoort moet altijd persoonlijk aangevraagd worden, dit kan dus niet online. Kan je door een lichamelijke of geestelijke beperking niet zelf bij het gemeentekantoor langs dan kan een medewerker van de gemeente naar je toe komen om de aanvraag te behandelen.

Bij sommige gemeenten kan je voor het aanvragen van een paspoort zo naar binnen lopen, maar bij de meeste zal je eerst een afspraak moeten maken. Wanneer je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt dan kan je terecht bij een aantal verschillende grensgemeenten en de balie van de gemeente Haarlemmermeer op de luchthaven Schiphol.

EEN PASPOORT AANVRAGEN; WAT BRENG JE MEE?

Bij het aanvragen van een paspoort zal je allereerst aan moeten tonen dat je de Nederlandse nationaliteit hebt. Als een van jouw ouders bij je geboorte Nederlander is krijg je automatisch de Nederlandse nationaliteit. Ook door adoptie, erkenning en via naturalisatie kan de Nederlandse nationaliteit, en daarmee een Nederlands paspoort, verkregen worden. Je hoeft hier zelf niets voor mee te brengen; wanneer je staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen van de Nederlandse overheid zal de gemeente waar je het paspoort aanvraagt dit kunnen zien.

Bij de aanvraag van een paspoort zal je ook een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen moeten meenemen en alle andere reisdocumenten die in je bezit zijn.

Opgelet: Als je paspoort is gestolen of wanneer je het bent kwijtgeraakt zal je dit moeten melden bij de gemeente, pas daarna kan je met de verklaring van vermissing een nieuw paspoort aanvragen.

DE KOSTEN VAN EEN NEDERLANDS PASPOORT

Een paspoort is helaas niet gratis. De prijs van een Nederlands paspoort in 2021 ligt op €74,77 voor volwassenen. Het paspoort is meestal binnen vijf werkdagen klaar en moet binnen drie maanden na aanvraag opgehaald worden. De geldigheid van een Nederlands paspoort is 10 jaar. De prijs voor minderjarigen ligt iets lager, namelijk op € 56,55. Een paspoort van een minderjarige is maar vijf jaar geldig.

EEN NEDERLANDS PASPOORT AANVRAGEN IN HET BUITENLAND

Als je in het buitenland bent en je hebt een nieuw paspoort nodig dan kan je terecht bij de Nederlandse ambassade of de Nederlandse consulaat-generaal. Je zal ook in het buitenland persoonlijk een paspoort aan moeten vragen, het kan dus zijn dat je hiervoor ver zal moet reizen. U kunt de dichtstbijzijnde vinden hier vinden.

Je hebt voor de aanvraag in ieder geval een pasfoto en je huidige paspoort nodig. Mocht je deze niet meer in je bezit hebben dan moet je dit melden bij de ambassade voordat je een nieuw paspoort aan kan vragen. In sommige landen heb je extra documentatie nodig bij een paspoort aanvraag, neem dus vooraf contact op met de ambassade zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Wij hopen dat u de informatie nuttig vond. Veel succes met uw aanvraag en een veilige vlucht!

Een Nederlands paspoort aanvragen, hoe doe je dat?

Deze administratieve procedure in andere landen: