Steden en Gemeenten van Nederland > Werkgelegenheid > Hoe vraagt u een werkloosheidsuitkering aan?

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

De WW-uitkering in Nederland

Wat doe je als je werkloos wordt en in Nederland woont? Wat zijn de voorwaarden om een WW-uitkering te ontvangen? Wanneer en waar kun je deze uitkering aanvragen? In dit artikel vind je informatie, zodat je bij werkloosheid niet in een financieel gat komt te zitten.

De WW-uitkering in Nederland

Werkloosheidsuitkering, wat is dat?

Je kunt een Werkloosheidsuitkering (hierna: WW-uitkering) aanvragen wanneer je werkloos wordt. Een WW-uitkering kun je ook ontvangen als je gedeeltelijk je werk verliest. Het idee achter de WW-uitkering is dat je na een bepaalde tijd weer een nieuwe baan hebt of weer meer uren kunt gaan werken. Het is een tijdelijke hulp om het verlies aan salaris op te vangen. Als je illegaal in Nederland woont, in de gevangenis zit, voltijds met onbetaald verlof bent, heb je geen recht op een WW-uitkering.

Wanneer kun je een WW-uitkering aanvragen?

Je hebt recht op een WW-uitkering als je verzekerd bent voor werkloosheid. Over het algemeen geldt dit als je in loondienst bent en de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt. Je verliest 5 uur of meer per week aan werk en je krijgt er ook geen vergoeding of loon voor. Vaak is het zo dat als je ontslag neemt, je geen recht op WW. Als je ontslagen bent door je eigen schuld heb je sowieso geen recht op een WW-uitkering.

Daarnaast is er een wekeneis; het is belangrijk dat je minimaal 26 weken in de 36 weken voordat je werkloos werd, hebt gewerkt. Als deze weken eerder al geteld zijn voor het verkrijgen van een eerdere WW-uitkeringen, mag je ze niet opnieuw meetellen. Je kunt je uren als zelfstandige ondernemer niet meerekenen. Deze uitkering is alleen beschikbaar voor werknemers.

Hoe lang heb je recht op een WW-uitkering?

Je hebt minimaal 3 maanden recht op een WW-uitkering. Je kunt ook langer een WW-uitkering ontvangen. Je kunt maximaal 24 maanden een WW-uitkering ontvangen. De duur van de WW-uitkering heeft te maken met je arbeidsverleden. Voor ieder jaar dat je hebt gewerkt, heb je recht op een extra maand WW-uitkering. Heb je bijvoorbeeld in een periode niet gewerkt, omdat je mantelzorg verleende of fulltime voor je jonge kinderen zorgde? Dat hoeft geen probleem te zijn. Deze jaren kunnen ook worden meegerekend. Houd er rekening mee dat als je meer dan 10 jaar aan arbeidsverleden hebt, vanaf 11de jaar elk jaar aan arbeidsverleden staat voor een halve maand WW-uitkering. De jaren arbeidsverleden wordt ook wel jareneis genoemd.

Hoe hoog is je WW-uitkering?

Wist je dat de hoogte van de WW-uitkering vastgesteld wordt aan de hand van je inkomen. Ga je werken voor een lager inkomen dan je eerdere WW-maandloon? 70 procent van je inkomen wordt verrekend met de WW-uitkering. Als je meer dan 87,5 procent van het WW-maandloon verdient, stopt de WW-uitkering. Heb je (recht op) een arbeidsongeschiktheidsuitkering? In dat geval kun je vaak geen WW-uitkering ontvangen. Mocht je her beoordeeld worden en gedeeltelijk wel meer kunnen werken? Heb je nog geen passend werk gevonden? Je zou in dat geval recht op een WW-uitkering kunnen hebben. De jareneis is hierbij niet van toepassing.

Heb je een sollicitatieplicht bij een WW-uitkering?

Ontvang je een WW-uitkering? Je bent eveneens verplicht te solliciteren naar passend werk. Is het na een half jaar nog niet gelukt om een baan te vinden dan worden alle banen als passend gezien. Het maakt niet uit of bijvoorbeeld het loon of niveau lager is. Als je een baan met een lager salaris accepteert, heb je nog recht op een WW-uitkering die je vorig salaris aanvult. Je moet wel blijven solliciteren.

In een aantal gevallen kun je een vrijstelling van de sollicitatieplicht, die hoort bij een WW-uitkering, krijgen. Dit gaat altijd in overleg met UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Deze overheidsinstantie is verantwoordelijk voor de WW-uitkering. Als je bijvoorbeeld met vakantie gaat, ondernemer wordt of mantelzorg verleent, hoef je niet te solliciteren. Bereik je na 12 maanden de AOW-gerechtigde leeftijd, dan ben je ook niet meer verplicht om naar een baan te zoeken.

Wil je meer informatie over de WW-uitkering of wil je het aanvragen? Neem contact op met UWV. Via het Juridisch Loket ontvang je onafhankelijk advies.

Hoe vraagt u een werkloosheidsuitkering aan?

U kunt ook lezen:

- Een visum voor Nederland

- Een verblijfsvergunning voor je partner, hoe vraag je dat aan?

- Een Nederlands Paspoort Aanvragen