Steden en Gemeenten van Nederland > Expats > Een visum voor Nederland, hoe vraag je dat aan?

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

Je bent van plan om Nederland te bezoeken, of misschien denk je er over om voor langere tijd in Nederland te gaan wonen. Je hebt dan waarschijnlijk een visum nodig. Wat is dat eigenlijk, een visum? Het is een officiële toestemming een land binnen te reizen en er voor (on)bepaalde tijd te verblijven.

Niet iedereen heeft een visum nodig om Nederland te bezoeken of er te verblijven. Onderdanen van de Europese Unie en Zwitserland hebben geen visum nodig en mogen voor onbepaalde tijd in Nederland wonen en werken. Het is wel verplicht om je na vier maanden te registreren in het Basisregistratie Personen (BRP). Kom je niet uit een van deze landen, dan zul je een visum nodig hebben om Nederland te bezoeken.

Visum voor aan Nederland

Verschillende soorten visa

Er bestaan verschillende soorten visa voor een bezoek aan Nederland; het luchthaventransitvisum, visa voor kort- en lang verblijf en het faciliterend visum. Welke jij nodig hebt, is afhankelijk van je nationaliteit en de gewenste verblijfsduur.

Nederlands Luchthaventransitvisum

Allereerst is er het zogenaamde luchthaventransitvisum. Wanneer je een tussenstop op een Nederlandse luchthaven maakt, kan het zijn dat je dit visum nodig hebt. Paspoorthouders van de volgende landen moeten voor een tussenstop het luchthaventransitvisum aanvragen; Afghanistan, Bangladesh, Congo, Eritrea, Ethiopië, Ghana, Iran, Irak, Nigeria, Pakistan, Somalië en Sri Lanka.

Een visum kort verblijf (Schengenvisum)

Ben je van plan om kort in Nederland te verblijven? Dan kan het Schengenvisum, ook wel het Visum Kort Verblijf voldoende zijn. Met dit visum mag je maximaal 90 dagen binnen Nederland en het Schengengebied reizen. Er vallen 26 verschillende landen onder het Schengengebied. Bezoekers uit een 60-tal landen hoeven sinds 2021 geen Schengenvisum meer aan te vragen, maar mogen met een ETIAS-visumvrijstelling het gebied inreizen. Neem contact op met de Nederlandse Ambassade in jouw land om te kijken of dit voor jou van toepassing is.

Visum lang verblijf (mvv)

Wanneer je langer dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven, heb je een visum lang verblijf en een verblijfsvergunning nodig. Dit visum wordt ook wel een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) genoemd. Met een machtiging tot voorlopig verblijf kan een verblijfsvergunning worden aangevraagd.

Paspoorthouders uit Australië, Andorra, Canada, Japan, Monaco, Nieuw-Zeeland, San Marino, Vaticaanstad, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea hoeven niet eerst een mvv aan te vragen, maar kunnen direct een aanvraag voor een verblijfsvergunning starten.

Het faciliterend visum

Reis je samen met, of ga je naar een familielid dat de Nederlandse nationaliteit heeft of dat van een ander EU-land? Dan kan je een faciliterend visum aanvragen. Dit visum is vaak sneller te verkrijgen en in de meeste gevallen gratis.

Een Nederlands visum aanvragen; hoe doe je dat en wat breng je mee?

Een visum voor een bezoek aan Nederland moet worden aangevraagd via de Nederlandse vertegenwoordiging in jouw eigen land, of in het land waar je met een geldige verblijfsvergunning woont. In sommige gevallen kan dit direct bij de Nederlandse Ambassade, maar het kan ook zijn dat de visumaanvraag indient moet worden bij een extern bureau zoals VFS Global of TLS Contact.

Wat je nodig hebt voor de visumaanvraag is ook afhankelijk van jouw nationaliteit en het beoogde visum. Neem contact op met de Nederlandse Ambassade in jouw land om te bepalen waar en hoe jij een visum voor Nederland kan aanvragen. Houd er rekening mee dat een visumaanvraag minstens 15 werkdagen dagen in beslag zal nemen.

De kosten van een Nederlands visum

De kosten voor Nederlandse visa verschillen per visum en per land waar het visum wordt aangevraagd. Wanneer een extern bureau de visumaanvraag afhandelt kunnen er ook extra kosten in rekening worden gebracht. De Nederlandse Ambassade in jouw land heeft een actuele prijslijst die geraadpleegd kan worden.

Een visum voor Nederland
    U kunt ook lezen:

- Een verblijfsvergunning voor je partner

- Naturalisatie in Nederland

- Een Nederlandse verblijfsvergunning