Steden en Gemeenten van Nederland > auto > Hoe Krijg Je Een Rijbewijs In Nederland?

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

EEN RIJBEWIJS, WAAR IS DAT EIGENLIJK VOOR NODIG?

Een rijbewijs, waar is dat eigenlijk voor nodig? Met een rijbewijs toon je als bestuurder van een motorvoertuig aan dat je beschikt over de kennis, inzicht en vaardigheid om het desbetreffende motorvoertuig te besturen. Het besturen van een motorvoertuig zonder rijbewijs is strafbaar in Nederland.

Hoe krijg je een rijbewijs in Nederland?

Er bestaan verschillende rijbewijzen; brommobiel, bromfiets, snorfiets, motor, auto, vrachtwagen, bus en tractor. Wanneer je bij een van deze motorvoertuigen een aanhanger wilt gebruiken is een extra rijbewijs nodig. Het Nederlands rijbewijs is in alle EU-landen geldig. Wil je buiten de EU gebruik maken van je rijbewijs dan heb je soms een internationaal rijbewijs nodig. Neem contact op met de Nederlandse Ambassade van het desbetreffende land om hier duidelijkheid over te krijgen.

RIJLESSEN EN RIJEXAMEN

Voor alle Nederlandse rijbewijzen moet zowel een theorie als een praktijkexamen afgelegd worden. Het meest voorkomende rijbewijs is dat van de auto en hiervoor mag vanaf 16,5 jaar gestart worden met praktijkles. In Nederland is het alleen toegestaan om praktijklessen bij een bevoegd rij-instructeur te volgen. Wanneer deze ziet dat jij over de juiste vaardigheden beschikt kan je ingeschreven worden voor het praktijkexamen, dit kan wanneer je 17 jaar of ouder bent.

Voordat je aan het praktijkexamen kan beginnen, zul je eerst moeten slagen voor het theorie-examen. Voor het theorie-examen zijn geen verplichte lessen en je mag je hiervoor inschrijven zodra je 16 jaar bent. Het examen bestaat uit drie onderdelen; gevaarherkenning, kennis en inzicht. Het examen bestaat uit 65 meerkeuze vragen en wordt, net als het praktijkexamen, afgenomen door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Naast het theorie-examen zul je ook een gezondheidsverklaring moeten invullen voordat je mag deelnemen aan het praktijkexamen.

Rijlessen en rijexamen

EEN RIJBEWIJS AANVRAGEN; HOE DOE JE DAT EN WAT BRENG JE MEE?

Je bent geslaagd voor zowel het theorie als het praktijkexamen; gefeliciteerd! Je mag het rijbewijs gaan aanvragen bij de gemeente, dit moet persoonlijk en (afhankelijk van jouw gemeente) op afspraak. Nadat je bent geslaagd geeft het CBR dit door aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het RDW zal dit vervolgens registreren in het Centraal Rijbewijzenregister. De gemeente zal dit controleren tijdens de aanvraag.

Daarnaast heb je een identiteitsbewijs en een kleurenpasfoto nodig. Het rijbewijs is meestal binnen vijf dagen klaar om te worden afgehaald. In sommige gemeenten is er ook de mogelijkheid voor bezorging, vraag hier tijdens de aanvraag van het rijbewijs dus even naar.

AUTORIJDEN ONDER DE 18 JAAR

Ben je geslaagd voor je praktijkexamen, maar ben je nog geen 18 jaar? Dan mag je tot je 18 jaar wordt alleen samen met een geregistreerde begeleider deelnemen aan het verkeer. Deze begeleider zal eerst geregistreerd moeten worden, pas daarna mag jij je eigen rijbewijs aanvragen.

De kosten van een Nederlands rijbewijs

Een rijbewijs halen in Nederland is helaas niet gratis, het totaalbedrag wordt geschat op ongeveer € 2400. Allereerst is daar het theorie-examen, hiervoor wordt € 37 in rekening gebracht. Vervolgens zul je autorijlessen moeten volgen, deze kosten gemiddeld € 45 per uur en de meeste mensen hebben minstens 40 lessen nodig. Nadat de gezondheidsverklaring is goedgekeurd (deze kost € 39,30) kan het praktijkexamen worden ingepland. Hiervoor rekent het CBR € 120. De aanvraag van het rijbewijs bij de gemeente kost nog eens € 40.

Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Het kan voorkomen dat door medische redenen een kortere geldigheidsduur op het rijbewijs komt te staan. Ook krijgen mensen in de leeftijd van 65 jaar of ouder alleen een rijbewijs die geldig is tot zij 75 jaar worden. Daarna zal bij iedere vernieuwing een zogenaamde Verklaring van Geschiktheid toegekend moeten worden.

    U kunt ook lezen:

- Autoregistratie in Nederland: Hoe werkt het?

- Een internationaal rijbewijs

- Een Nederlands Paspoort Aanvragen