Steden en Gemeenten van Nederland > identificatie > Een Nederlandse Identiteitskaart Aanvragen

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

EEN NEDERLANDSE IDENTITEITSKAART AANVRAGEN, HOE DOE JE DAT?

In Nederland bestaan twee verschillende reisdocumenten; het paspoort en de identiteitskaart (ook wel ID-kaart genoemd). Beide zijn officiële documenten waarmee een burger zich kan identificeren. Op een identiteitskaart staan dezelfde dingen als op een paspoort; pasfoto, voor- en achternaam, geboortedatum, geboorteplaats, geslacht, lengte, handtekening, burgerservicenummer, nationaliteit en twee vingerafdrukken.

Een identiteitskaart kan worden gebruikt om te identificeren en daarnaast is het een reisdocument. Met een paspoort kan naar alle landen gereisd worden, met een identiteitskaart niet. De Nederlandse ID-kaart geeft toegang tot veertig landen, voornamelijk binnen Europa. Staat het land van bestemming niet tussen de lijst? Dan kan je contact opnemen met de Nederlandse Ambassade van het land om zeker te zijn dat de ID-kaart daar niet wordt geaccepteerd.

Een nederlandse identiteitskaart aanvragen, hoe doe je dat?

HOE VRAAG JE EEN IDENTITEITSKAART AAN?

Een identiteitskaart kan worden aangevraagd bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Voor het aanvragen van een paspoort is tot je 18e toestemming van beide ouders nodig, bij een identiteitskaart is dit tot 12 jaar. Een identiteitskaart moet altijd persoonlijk aangevraagd worden, dit kan dus niet online. Wel geven een aantal gemeenten de mogelijkheid tot het opsturen van de ID-kaart, zodat er alleen voor de aanvraag een bezoek aan het gemeentekantoor nodig is.

Er zijn gemeentes waar voor de aanvraag van een identiteitskaart geen afspraak gemaakt hoeft te worden, maar bij de meeste zal dit wel gewenst of verplicht zijn. Neem dus contact op met jouw gemeente om hier duidelijkheid over te krijgen.

EEN ID-KAART AANVRAGEN; WAT BRENG JE MEE?

Voor het aanvragen van een identiteitskaart is ten eerste de Nederlandse nationaliteit nodig. Wanneer een van jouw ouders bij je geboorte Nederlander is, dan krijg je automatisch de Nederlandse nationaliteit. Ook door adoptie, erkenning en via naturalisatie kan de Nederlandse nationaliteit, en daarmee een Nederlandse ID-kaart, verkregen worden. Je hoeft hier zelf niets voor mee te brengen; wanneer je staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen van de Nederlandse overheid zal de gemeente waar je de identiteitskaart aanvraagt dit kunnen zien.

Voor de aanvraag van een paspoort is een kleurenpasfoto nodig; deze moet voldoen aan de pasfoto-eisen. Daarnaast zal je ook al je andere reisdocumenten mee moeten nemen, ook als ze verlopen zijn. Het is toegestaan om zowel een paspoort als een ID-kaart in je bezit te hebben. Ben je jonger dan 12? Dan zul je ook de (schriftelijke) toestemming van beide ouders, plus een kopie van beide identiteitskaarten mee moeten nemen. Een kopie van de identiteitsbewijzen van de ouders kan gemakkelijk en veilig gemaakt worden met de KopieID app van de rijksoverheid.

DE KOSTEN VAN EEN NEDERLANDSE ID-KAART

Type Nederlandse identiteitskaart Prijs Geldigheid
Nederlandse ID-kaart voor Volwassenen € 67,58 10 jaar
Nederlandse ID-kaart voor minderjarigen (jonger bent dan 18 jaar) € 36,46 5 jaar

Na de aanvraag en betaling is de ID-kaart binnen vijf werkdagen beschikbaar voor afhalen of eventuele bezorging.

VERLIES, DIEFSTAL EN WIJZIGINGEN VAN DE ID-KAART

Verlies of diefstal van de identiteitskaart kan helaas gebeuren. Om misbruik van het document te voorkomen zal hier zo snel mogelijk melding van gedaan moeten worden. Verlies of diefstal van een identiteitskaart moet worden gemeld bij de gemeente waar je staat ingeschreven, dit kan zowel online met DigiD als persoonlijk op het gemeentekantoor. De identiteitskaart zal dan ongeldig worden verklaard en je kan vervolgens een nieuwe aanvragen.

Het aangeven van verlies of diefstal is gratis, maar voor de vervanging zal de reguliere prijs betaald moeten worden. Ook wanneer je naam of geslacht is gewijzigd zal je een nieuwe ID-kaart willen aanvragen, hiervoor gelden ook de reguliere kosten voor het aanvragen van identiteitsbewijzen.

    U kunt ook lezen:

- Een verblijfsvergunning voor je partner, hoe vraag je dat aan?

- Naturalisatie in Nederland

- Een verblijfsvergunning voor je partner