Steden en Gemeenten van Nederland > auto > Een internationaal rijbewijs

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

Een internationaal rijbewijs; wat is het en waar haal je hem?

Het internationaal rijbewijs; je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord, maar wat is het eigenlijk? Een internationaal rijbewijs is eigenlijk niets meer dan een vertaling van je Nederlandse rijbewijs. Je hebt dus een geldig Nederlands rijbewijs nodig om een internationaal rijbewijs te kunnen aanvragen. Welke gegevens staan er op een Nederlands rijbewijs?

Allereerst staan op de voorzijde het rijbewijsnummer, je persoonsgegevens, een pasfoto, jouw handtekening en de rijbewijscategorieën. Op de achterzijde van het rijbewijs staan de geldigheden per categorie, de beperkingen per categorie en de algemene beperkingen aangegeven. Ook is het burgerservicenummer op de achterzijde te vinden. Deze gegevens worden dus op een internationaal rijbewijs vertaald, maar waar is dat voor nodig?

Een internationaal rijbewijs in Nederland

Waar heb je het internationaal rijbewijs voor nodig?

Met een geldig Nederlands rijbewijs mag in veel landen gewoon gereden worden. Binnen de Europese Unie heb je bijvoorbeeld geen internationaal rijbewijs nodig om een voertuig te besturen of een auto te huren. Buiten de Europese Unie is dit niet altijd het geval, veel landen vragen naast een geldig rijbewijs namelijk ook een geldig internationaal rijbewijs.

De Nederlandse Ambassade in het land van bestemming heeft de laatste informatie over welk rijbewijs nodig is in het desbetreffende land. Er zijn ook landen waar zowel het Nederlandse als het internationale rijbewijs niet geldig zijn. In landen als bijvoorbeeld Cambodja, China, Dominica en Ethiopië is alleen een rijbewijs uit dat land geldig. Je kan er in deze landen vaak wel een kopen op vertoon van het Nederlandse en/of internationale rijbewijs.

Een internationaal rijbewijs aanvragen; hoe doe je dat en wat breng je mee?

Of je een internationaal rijbewijs nodig hebt, is dus afhankelijk van het land van bestemming. Maar waar kan een internationaal rijbewijs aangevraagd worden? In Nederland is de ANWB verantwoordelijk voor de afgifte van het internationaal rijbewijs. In een ANWB winkel kan je persoonlijk een internationaal rijbewijs aanvragen, je kan dus niet iemand anders sturen.

Voor het aanschaffen van een internationaal rijbewijs moet je een ingezetene van Nederland zijn en een geldig Nederlands rijbewijs in het bezit hebben. Deze moet je, naast twee recente pasfoto’s, meenemen naar de ANWB winkel. Er zijn twee verschillende internationale rijbewijzen, dus daarom vraagt de ANWB om twee recente pasfoto’s.

Welk internationaal rijbewijs model heb je nodig

Er bestaan dus drie verschillende modellen van het internationaal rijbewijs, maar welke heb jij eigenlijk nodig? Welk model nodig is, is afhankelijk van het land van bestemming. De website van de ANWB heeft een handige overzichtslijst hiervan opgesteld.

Het 1949 model werd in het verdrag van Genève besproken en in datzelfde jaar ingevoerd, dit model is dus 1 jaar geldig. In 1968 werd het originele verdrag aangepast in het verdrag van Wenen, dit model heeft een geldigheid van drie jaar. Ondanks dat het model al in 1968 werd ingevoerd is deze pas sinds 2019 verkrijgbaar in Nederland. Het 1926 model is het allereerste internationale rijbewijs, deze is alleen nog geldig in Somalië.

Hoeveel kost een internationaal rijbewijs en hoelang is deze geldig

Het internationaal rijbewijs is niet gratis. Het model 1968 met grijze omslag is drie jaar geldig en kost € 24,95. De modellen 1949 en 1926, beide met grijze omslag, zijn 1 jaar geldig en kosten € 18,95. Je hoeft niet lang te wachten op het internationale rijbewijs, je kan het na het aanvragen in de ANWB winkel namelijk direct meenemen.

    U kunt ook lezen:

- Nederlandse feestdagen in 2022

- Een Nederlands paspoort aanvragen in het buitenland

- Een Nederlands Paspoort Aanvragen