Steden en Gemeenten van Nederland > Procedures > Het EU Digitaal Corona Certificaat

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

Hoe verkrijg ik het digitale Corona-certificaat in Nederland?

Sinds de uitbraak van het Covid-19 virus is ons leven drastisch veranderd. Het dragen van mondkapjes was tijdenlang verplicht, evenementen bestonden niet meer en familiebezoek was maar mondjesmaat toegestaan. Ook reizen was lange tijd niet of nauwelijks toegestaan. Nu het virus onder controle lijkt te zijn, begint het normale leven weer langzaam op gang te komen en kunnen de koffers worden ingepakt. Reizen binnen en buiten Europa is namelijk weer toegestaan, mits bepaalde regels gevolgd worden.

 Het EU Digitaal Corona Certificaat, hoe wat en waar?

Wil je reizen naar een land binnen de Europese Unie of het Schengen gebied? Dan heb je een coronabewijs nodig. Dus tripje naar landen van de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Zwitserland kunnen niet voordat je dit bewijs geregeld hebt. Dit kan een vaccinatiebewijs, een bewijs dat je bent hersteld van corona, of een negatieve testuitslag zijn. Je kan dit bewijs laten zien met het EU Digitaal Corona Certificaat (EU DCC).

Wat het verschil met CoronaCheck-app?

Het EU Digitaal Corona Certificaat? Maar we hebben toch al de CoronaCheck-app? Dat klopt! En in weze zijn het certificaat en de app ook hetzelfde! Alle Europese landen hebben namelijk afgesproken dat er 1 Europees systeem voor coronabewijzen moet zijn, dat is het EU Digitaal Corona Certificaat geworden. In Nederland gaat het EU DCC via de CoronaCheck-app.

Het vaccinatiebewijs, het bewijs dat je bent hersteld van Corona of de negatieve testuitslag worden in Nederland in de CoronaCheck-app geregistreerd. In de app kan je vervolgens een QR-code aanvragen voor internationaal gebruik. Doe je een test in het buitenland dan kan deze helaas niet in de Nederlands app gezet worden. De Nederlandse app wordt buiten de EU in 35 landen geaccepteerd, bekijk de meest recente lijst op de website van de Europese Unie.

Hoe vraag je het Corona reis certificaat aan?

Er bestaan papieren bewijzen voor zowel de Corona vaccinaties, als voor de herstel- en testbewijzen. Het coronatoegangsbewijs kan namelijk worden uitgeprint via de website CoronaCheck.nl. Toch werkt het systeem het eenvoudigst wanneer je de CoronaCheck-app op je telefoon hebt geïnstalleerd. Om in te loggen op de app heb je een DigiD login nodig. Heb je deze niet? Het aanvragen van een nieuwe DigiD duurt 3 dagen.

Benodigde documenten

De CoronaCheck-app werkt op de iPhone 5s en nieuwer en op Android-telefoons vanaf Android 6. Via de Apple App Store of de Google Play Store is de app gemakkelijk te vinden. Er kan maximaal 1 persoon gebruik maken van de app, dus als je met meer mensen op reis gaat, zal iedereen de app op zijn eigen telefoon moeten installeren.

Je hebt verder geen documenten nodig, zodra je inlogt met je persoonlijke DigiD worden al jouw vaccinaties en herstelbewijzen automatisch weergegeven. Doe je een nieuwe test en is deze negatief? Dan kan je deze met de ophaalcode in de CoronaCheck-app ophalen. Vraag wel altijd aan de testlocatie of ze deze code via email aan jou gaan versturen.

Hoelang is het certificaat geldig en wat zijn de kosten

De CoronaCheck-app is helemaal gratis en voor het certificaat hoeft dus ook niet betaald te worden. Waar wel kosten aan verbonden zijn is de eventuele corona testen. Hoeveel deze kosten is afhankelijk van de testlocatie.

Het vaccinatiebewijs is 270 dagen geldig na de eerste prik/prikken. Na deze 270 dagen kan de QR-code van het vaccinatiebewijs niet meer gebruikt worden om te reizen binnen Europa en zul je een boosterprik moeten halen om het vaccinatiebewijs weer geldig te maken. Na de boosterprik verloopt het bewijs vooralsnog niet. Geen vaccinatie? Dan kan je kiezen voor een herstelbewijs; deze is 180 dagen geldig. Ook kan er met een negatieve testuitslag een QR-code verkregen worden. Na een negatieve testuitslag is deze 24 uur geldig.

    U kunt ook lezen:

- Een Nederlands Paspoort Aanvragen

- Een Nederlands paspoort aanvragen in het buitenland, hoe doe je dat?

- Een internationaal rijbewijs