Steden en Gemeenten van Nederland > Burgerlijke-stand > Een Echtscheidingsakte Aanvragen, Hoe Doe je dat?

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

De echtscheidingsakte

Je moet er natuurlijk niet aan denken tijdens je trouwdag, maar toch eindigt meer dan 35% van de huwelijken in een echtscheiding. In Nederland komt dit neer op bijna 30.000 scheidingen per jaar. Wanneer je in Nederland getrouwd bent, of je buitenlandse huwelijk in Nederland hebt geregistreerd, zal je ook melding moeten maken van een eventuele echtscheiding. De gemeente waar je huwelijk geregistreerd is zal dan een echtscheidingsakte opstellen.

Een echtscheiding aangeven of akte aanvragen, hoe doe je dat?

Een echtscheidingsakte is het schriftelijk bewijs dat je bent gescheiden, al bestaat de echtscheidingsakte officieel niet. De echtscheiding wordt namelijk vermeld op de huwelijksakte. Als je een echtscheidingsakte aanvraagt, krijg je een afschrift van de huwelijksakte waarop staat wanneer het huwelijk ontbonden is.

Hoe registreer je een echtscheiding?

Om een echtscheidingsakte te krijgen, moet de scheiding allereerst geregistreerd worden bij de burgerlijke stand. Hiervoor zijn een drietal documenten nodig:

  • • Allereerst, een origineel afschrift van de onherroepelijke beschikking van de rechtbank. Dit is een afschrift van het besluit van de rechter waarin staat dat de rechter het eens is met jullie echtscheiding en de voorwaarden van de scheiding die in het scheidingsconvenant staan.
  • • Daarnaast zullen jij en je partner een verzoek tot inschrijving moeten ondertekenen, samen met het echtscheidingsconvenant, een uittreksel uit de Basisregistratie Personen en een afschrift van de huwelijksakte wordt deze aan de gemeente overhandigd.
  • • Ook zal de ambtenaar van de burgerlijke stand vragen om een akte van berusting. Deze akte krijg je toegestuurd van de rechtbank en zal ook door jou en je partner ondertekend moeten worden, jullie zien daarmee af van hoger beroep.

Hoe vraag je een echtscheidingsakte aan?

Wanneer deze documenten zijn aangeleverd en de echtscheiding is ingeschreven bij de registers van de burgerlijke stand van de gemeente ben je officieel gescheiden. Hierdoor veranderd de huwelijksakte in een echtscheidingsakte. Op de akte wordt de datum en plaats waar je gescheiden bent bijgeschreven en hierdoor wordt de akte het officiële bewijs van echtscheiding. Deze akte kan nodig zijn voor bijvoorbeeld partneralimentatie, een nieuw huwelijk of een pensioen.

Waar wordt een echtscheidingsakte aangevraagd?

De scheidingsakte is dus een uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand. Naast de scheidingsakte vallen hier ook de geboorteakte, overlijdensakte, huwelijksakte en akte van partnerschapsregistratie onder. Deze moeten altijd worden opgevraagd bij de gemeente die de akte heeft opgesteld, ook na een eventuele verhuizing of immigratie. Het aanvragen kan zowel persoonlijk, schriftelijk als online met DigiD. De echtscheidingsakte wordt na het voldoen van de betaling binnen 5 werkdagen naar je thuis gestuurd, in 2021 ligt de prijs voor het aanvragen van een echtscheidingsakte op € 14.

Een echtscheidingsakte opvragen vanuit het buitenland

Wanneer je in het buitenland gaat scheiden dan wordt daar de echtscheidingsakte opgemaakt. Deze zal je dan vervolgens moeten registreren in Nederland. Wanneer het huwelijk in Nederland plaats vond, zal de echtscheiding bij de desbetreffende gemeente geregistreerd moeten worden. Als ook het huwelijk in het buitenland plaatsvond dan zal je deze geregistreerd hebben bij de burgerlijke stand in Den Haag, hier zal dus ook de echtscheiding geregistreerd moeten worden. Houd er rekening mee dat de buitenlandse echtscheidingsakte waarschijnlijk eerst gelegaliseerd zal moeten worden, de Nederlandse ambassade kan hier bij helpen. U kunt de dichtstbijzijnde ambassade vinden hier.

Voor het aanvragen van de Nederlandse echtscheidingsakte kan je terecht bij de gemeente die de akte heeft opgesteld. Dit kan online, of wanneer je hier geen toegang tot hebt ook via een machtiging. Let op dat je bij het aanvragen twee keuzes hebt; een exacte kopie of een internationaal uittreksel van de akte. Bekijk dus voor de aanvraag welke van deze twee je nodig hebt. Na betaling wordt de echtscheidingsakte per post naar een door jouw gekozen adres opgestuurd, dit kan zowel in het binnen- als het buitenland zijn.

Wij hopen dat u deze informatie nuttig vond en wensen u het allerbeste in dit nieuwe hoofdstuk van uw leven.

Echtscheiding afgerond