Steden en Gemeenten van Nederland > Auto > Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen: Hoe doe je het?

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

Wie komt er voor een gehandicaptenkaart in aanmerking en hoe werkt het aanvraagproces?

Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart is een belangrijke stap zijn voor mensen met een nog extra bij. Deze kaart biedt niet alleen parkeergemak, maar ook de vrijheid om te reizen binnen de Europese Unie. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen: Hoe doe je het?

Wat is een gehandicaptenparkeerkaart?

Een gehandicaptenparkeerkaart is een speciale parkeervergunning voor mensen met een handicap of beperkte mobiliteit. In Nederland wordt deze kaart uitgegeven door de gemeente waar je staat ingeschreven. Het is een Europese gehandicaptenparkeerkaart, wat betekent dat hij geldig is in alle EU-landen.

Soorten invalidenparkeerkaarten

Er zijn drie hoofdtypen gehandicaptenparkeerkaarten:

  • Bestuurderskaart: Dit type kaart is voor mensen die zelf in staat zijn te rijden, maar niet meer dan 100 meter kunnen lopen. Zelfs niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
  • Passagierskaart: Voor mensen die niet zelf in staat zijn te rijden, maar vervoerd moeten worden.
  • Instellingskaart: Voor zorginstellingen die gehandicapte bewoners vervoeren.

Het is belangrijk om te begrijpen welke soort gehandicaptenparkeerkaart het beste bij jouw situatie past. Hier gaan we dieper in op de verschillen tussen de drie soorten kaarten:

Bestuurderskaart

  • Persoonsgebonden: Deze kaart is strikt voor persoonlijk gebruik en is niet overdraagbaar.
  • Niet voertuiggebonden: Je hoeft geen eigen auto te bezitten om deze kaart aan te vragen. De kaart is dus flexibel in gebruik.
  • Markering: De kaart is gemarkeerd met een hoofdletter 'B' om aan te geven dat het een bestuurderskaart is.
  • Voorwaarden: Je moet ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig kunnen lopen, zelfs met hulpmiddelen zoals een stok of krukken.
  • Rijbewijs vereist: Je moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs om deze kaart aan te kunnen vragen.

Passagierskaart

  • Persoonsgebonden: Net als de bestuurderskaart is deze kaart strikt persoonlijk en niet overdraagbaar.
  • Niet voertuiggebonden: De kaart is niet gekoppeld aan een specifiek voertuig. Dit betekent dat elke chauffeur die jou vervoert, gebruik kan maken van de kaart. Markering: De kaart is gemarkeerd met een hoofdletter 'P'.
  • Voorwaarden: Je moet ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter zelfstandig kunnen lopen en je hebt de hulp van de bestuurder continu nodig bij vervoer van deur tot deur.
  • Kinderen: Kinderen komen mogelijk ook in aanmerking voor de passagierskaart als ze aan dezelfde voorwaarden voldoen.

Instellingskaart

  • Niet persoonsgebonden: Deze kaart is bedoeld voor gebruik binnen een zorginstelling en is niet gekoppeld aan een individuele persoon.
  • Meerdere gebruikers: De kaart kan worden gebruikt voor het vervoer van meerdere bewoners van de zorginstelling.
  • Markering: De kaart is gemarkeerd met een hoofdletter 'I'.
  • Geen medisch onderzoek: Voor deze kaart is geen medisch onderzoek nodig.
  • Aantal kaarten: Het aantal kaarten dat een instelling kan aanvragen, hangt af van het aantal bewoners en het aantal voertuigen dat de instelling gebruikt voor vervoer.

Door de verschillende soorten gehandicaptenparkeerkaarten en hun unieke kenmerken te begrijpen, ben je in staat een weloverwogen keuze maken die het beste past bij jouw behoeften of die van je zorginstelling.

Wat mag je met een gehandicaptenparkeerkaart?

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Als je naar een ander EU-land reist, geeft de kaart je toegang tot specifieke parkeerrechten en -faciliteiten van dat land.

Wie komt in aanmerking voor een invalidenparkeerkaart?

Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart moet je voldoen aan bepaalde medische criteria. In de meeste gevallen moet je niet meer dan 100 meter zelfstandig kunnen lopen, zelfs met hulpmiddelen zoals krukken of een rollator.

Vereisten en Documentatie

Een medisch onderzoek door een keuringsarts is vereist. Sommige gemeenten kunnen ook om aanvullende documentatie vragen, zoals een keuringsrapport dat aantoont dat de handicap chronisch of onomkeerbaar is.

Een handicapkaart aanvragen

Een handicapkaart aanvragen, doe je aan de hand van een relatief standaard stappenplan. Deze ziet er als volgt uit:

  • 1. Ga naar het gemeentehuis of de website van je gemeente om een aanvraagformulier te verkrijgen.
  • 2. Vul het formulier in en voeg de vereiste documentatie toe.
  • 3. Onderga een medisch onderzoek. Wacht op goedkeuring en betaling van eventuele kosten.

Zoals je aan de hand van de eerste stap ziet, is het dus geen probleem om je gehandicaptenparkeerkaart online aan te vragen, middels het digitaal beschikbare aanvraagformulier.

Sta je niet ingeschreven bij een gemeente en wil je toch een handicapkaart aanvragen? Dien je aanvraag dan in bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Geldigheid gehandicaptenparkeerkaart

Jouw kaart is maximaal 5 jaar geldig. Verlenging is mogelijk via de gemeente. Een nieuw medisch onderzoek is normaal gesproken niet nodig, mits er geen veranderingen zijn in je medische situatie. De verlenging van je kaart is dan binnen een handomdraai geregeld.

Kosten en verwerkingstijd van een invalidenparkeerkaart

De kosten voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart variëren per gemeente. De bijbehorende gemiddelde verwerkingstijd varieert ook.

Een handicap kaart aanvragen, is een proces dat zorgvuldige aandacht vereist. Of je nu een invalidenparkeerkaart nodig hebt of een kaart voor een zorginstelling, de bovenstaande informatie helpt je te navigeren door het aanvraagproces.