Steden en Gemeenten van Nederland > Sociaal > De Ziektewet uitkering in Nederland: Hoe is het geregeld?

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

Het aanvragen van een Ziektewet uitkering eenvoudig uitgelegd

Op het moment dat je serieus ziek raakt, krijg je al snel te maken met de Ziektewet. Je wilt namelijk niet zonder inkomen eindigen. De ZW is er dan om je te helpen deze ‘zieke’ periode door te komen. In deze tekst bespreken we alles wat bij dit onderwerp komt kijken. Van hoelang je gebruik kunt maken van de Ziektewet tot aan de precieze uitkeringen die je gaat ontvangen.

De Ziektewet uitkering van A tot Z

Wat is de Ziektewet (ZW)

De Ziektewet (ZW) is een sociale uitkering in Nederland die zorgt voor een inkomen voor werknemers die tijdelijk arbeidsongeschikt zijn door ziekte. In het geval er geen sprake is van een loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever, heb je als werknemer dan alsnog recht op een uitkering.

Hoe werkt de Ziektewet uitkering?

Als je ziek wordt en niet kunt werken, betaalt je werkgever meestal het loon door gedurende de eerste twee jaar van je ziekte. Ze zijn normaal gesproken verplicht om dit te doen. Als je na twee jaar nog steeds ziek bent, kom je mogelijk in aanmerking voor een Ziektewet uitkering. Het is een veelgebruikte sociale uitkering in Nederland.

Bij een Ziektewet uitkering krijg je normaal gesproken 70% van je dagloon uitbetaalt. In sommige gevallen is het voor uitzendkrachten mogelijk om tot wel 80 of 90% van het dagloon uitbetaald te krijgen.


Ben je ziek als direct gevolg van een zwangerschap of bevalling? Dan krijg je 100% van je dagloon uitbetaalt.


Wat is een Eerstejaars Ziektewet beoordeling?

De eerstejaars Ziektewet beoordeling is een evaluatie om vast te stellen of je na het eerste jaar van ziekte nog steeds recht hebt op een Ziektewet uitkering. Deze gesprekken vinden plaats tussen werknemer en medewerkers van het UWV. Als werknemer ontvang je na de 42e week van de ziekte een uitnodiging voor een gesprek met de verzekeringsarts. Het is deze arts die de gezondheid beoordeelt.

Hoelang duurt Ziektewet uitkering?

Wanneer je in de Ziektewet terechtkomt, heb je in principe maximaal 2 jaar recht op een uitkering. In totaal kom je dan dus uit op 2 x 2 = 4 jaar, wanneer je de 2 jaar doorbetaling via de werkgever meerekent. Over de gehele periode van de Ziektewet krijg je normaal gesproken 70% van je dagloon uitbetaalt.

Kun je in het buitenland een Ziektewet uitkering ontvangen?

Het is mogelijk om de Ziektewet uitkering te ontvangen als je in het buitenland woont, onder bepaalde voorwaarden. Zo hangt het onder andere af van het specifieke land waar je naar toe gaat.


Verblijf je alleen tijdelijk in het buitenland? Dan is het normaal gesproken geen probleem om je Ziektewet uitkering gewoon door te laten uitbetalen.


Hoe ontvang je de Ziektewet uitkering?

Heb je recht op het ontvangen van een Ziektewet uitkering? Dan ontvang je je eerste uitbetaling uiterlijk 4 weken na je ziekmelding. Het UWV betaalt deze dan met terugwerkende kracht uit vanaf het moment dat je ziek werd.

Stap voor stap een Ziektewet uitkering aanvragen

Stap voor stap een Ziektewet uitkering aanvragen, doe je als volgt:

  • 1. Melding bij de werkgever: Wanneer je ziek wordt, moet je dit onmiddellijk melden bij je werkgever. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, bij voorkeur op de eerste dag van ziekte.
  • 2. Eerstejaars Ziektewet beoordeling: Als je na het eerste jaar nog steeds ziek bent, volgt een eerstejaars Ziektewet beoordeling. Deze beoordeling wordt uitgevoerd door het UWV. Je ontvangt hierover bericht van het UWV.
  • 3. Aanvragen Ziektewet-uitkering bij UWV: Als uit de beoordeling blijkt dat je na het eerste jaar nog steeds ziek bent, moet je een Ziektewet-uitkering aanvragen bij het UWV. Dit kun je doen via de website van het UWV of telefonisch.
  • 4. Verzamel benodigde documentatie: Verzamel alle benodigde documenten, waaronder medische verklaringen en andere relevante informatie die aantoont dat je nog steeds arbeidsongeschikt bent.
  • 5. Aanvraag indienen: Dien de aanvraag voor de Ziektewet-uitkering in bij het UWV. Zorg ervoor dat alle vereiste documenten zijn bijgevoegd.
  • 6. Wachten op besluit UWV: Na het indienen van je aanvraag zal het UWV je aanvraag beoordelen. Dit kan enige tijd in beslag nemen. Tijdens deze periode zal je op de hoogte worden gehouden van de voortgang.
  • 7. Ontvangen van de Ziektewet-uitkering: Als je aanvraag is goedgekeurd, zal het UWV de Ziektewet-uitkering periodiek aan je uitbetalen. Dit kan via je bankrekening of een andere overeengekomen methode.
  • 8. Periodieke beoordeling: Gedurende de periode dat je een Ziektewet-uitkering ontvangt, zal het UWV regelmatig je situatie beoordelen. Dit kan resulteren in wijzigingen in je uitkering of de beëindiging ervan.

Nu je Ziektewet uitkering aanvragen

Het aanvragen van een ‘ziektebed’ uitkering is een vrij simpel proces. De Nederlandse overheid doet er alles aan om zieke mensen te helpen tijdens deze moeilijke periode. Volg daarom de bovenstaande stappen en raag ook zelf binnen de kortste keren deze financiële hulp in tijden van ziekte aan.